2012

Tänä vuonna onnistuin ensimmäisen kerran kasvattamaan tiibetinkoirankielet näinkin suuriksi. Elokuun puolivälissä odottelen niiden kukkimista, vielä. Tiibetinkoirankielet kuvassa ylähyllyllä.

 

 

2011

Siemenet on kylvetty ja esikasvatus on hyvässä vauhdissa! Tänä vuonna maltoin odottaa huhtikuun alkupuolelle. Kasvattelen jo tutuksi tulleita yrttejä, sekä tiibetinkoirankieltä, punapellavaa ja revonhäntää. Uutuutena on tulossa maissia, saa nähdä saammeko loppukesästä satoa aikaan! Salaatit, tillit ja persiljat kylvän vasta ihan viime tingassa. Lisäksi olen tilannut esikasvatukseen taimia, toivottavasti näistä saamme omia amppelikukkia kesäksi!

Päivitystä: kasvihuoneella on kasvanut tänä kesänä tomaatteja, basilikaa, persiljaa ja tilliä, sitruunamelissaa ja lisäksi pepinoita ja gojimarjoja. Ne kasvatin itse siemenistä. Lisäksi kasvatin siemenistä kesämalvikkeja ja ahkeraliisoja. Tänään 26.8. poimin ensimmäiset pepinot, saa nähdä mitä näistä voisi tehdä? Tomaatteja näyttää tulevan vilma-amppelitomaatista todella runsaasti.

2010

Sain vihdoinkin kauan haaveilemani kasvihuoneen viime kesänä (2009), pytinki valmistui elokuun loppupuolella joten sillä kertaa sain pidennettyä mm. ruohosipulien kasvukautta lähes marraskuulle saakka. Myös rucola-salaattia saatiin hyvinkin pitkälle syksyyn. Kaikki hyötykasvithan olivat (sattuneesta syystä!) kasvaneet koko kesän ruukuissa koirankopin katolla.

Helmikuun lopulla 2010 sataa lunta siihen malliin, että viljelystä voi vain haaveilla! Siemenet ovat kyllä jo tulleet, ja innolla odotamme mitä niistä saamme aikaiseksi tulevana kasvukautena. Tarkoituksena on kasvattaa sitruunabasilikaa, limebasilikaa, vaniljabasilikaa, erilaisia papuja ja herneitä, chilipaprikaa, tomaattipaprikaa, sitruunamelissaa, kurkkua, kolmea eri laatua tomaatteja, retiisejä, sinimailasta sekä koristekasveista hurtanminttua, himalajanesikkoa ja tiibetinkoirankieltä!

Esikasvatuksen voi osalla siemenistä aloittaa jo maaliskuussa, esikasvatusalustoja pitää vaan hommata vielä muutama lisää. Ja kylvömultaa. Askarruttaa, mahtaako meidän entisen kompostin multa olla vähän liian vahvaa tähän tarkoitukseen.

Tällä hetkellä kasvihuone meinaa hukkua lumeen. Olen lapioinut sinne kapean polun, jotta voin polttaa siellä kynttilöitä pimeinä iltoina.  Deniseltä lahjaksi saadut valokennotuikut ovat jo saaneet sen verran valoa että tuikkivat tunnin, pari iltaisin.

7.3.2010

No nyt näyttää jo keväisemmältä! Eilen istutin suurimman osan siemenistä esikasvatukseen, laatikoita tuli 4 kpl. Lisää pitää kuitenkin vielä hakea. Jos noista nyt onnistuu edes osa, olen tosi iloinen! Ja sitten ihmettelen ja toivon, että mahtuvat aikanaan kasvihuoneeseen!

15.3.2010

Siementen istutuksesta on nyt yksi viikko, ja näyttää jo tosi lupaavalle! Kaikista ruukuista näyttää kasvavan jotain! Itse asiassa kilpikonna Elmeri on jo päässyt koemaistamaan sinimailasta sekä retiisisalaattia.

27.3.2010

Nyt esikasvatusalustoissa näyttää jo tältä, ja alan pikkuhiljaa  istutella suurempia taimia isompiin ruukkuihin. Eli kaikista siemenistä, paitsi himalajanesikosta, on alkanut kasvaa jo jotain! Ostin tänään kasvihuoneelle oman lämpömittarin, jotta voin seurata koska päivälämpötilat alkavat olla sitä luokkaa että taimet voivat kasvihuoneella päivänsä viettää. Siellähän se lämpötila nousee aika helpostikin korkeaksi, kun kevätaurinko paistelee. Tänään satelee kuitenkin vettä, lämmintä kyllä on.

28.8.2010 Kasvihuoneen tapahtumat ovat jääneet aika pitkälti tältä kesältä päivittämättä! Kesä on ollut aivan liian kuuma ja helteinen. Kasvihuoneessa lämpötila nousi paikoitellen yli 50 asteen, joten välillä siirsin kasveja ulos läkähtymästä. Tänään ollaan oltu sadonkorjuussa, saimme salaattia, ruohosipulia sekä kokonaista KAKSI tomaattia! Tomaatit olivat kyllä tosi maukkaita. Kurkut kasvavat edelleen, samoin basilikat joita on n. 5 eli lajiketta. Myös papuja tulee lisää, ja sitruunamelissa voi hyvin. Öiden ja päivien kylmetessä loput joudutaan varmaan pakastamaan. Ruusupapu rehottaa, vaan ei siellä kyllä ensimmäistäkään papua näy.

Ensimmäinen kasvihuonekesä on kyllä opettanut paljon. Olen jo alkanut suunnitella ensi kevään kasvatuksia. Keskityn ihan perusjuttuihin. Osan kasvatuksesta voi huoletta jättää myöhemmäksi ja osan taas aikaisemmaksi. Tomaatit voisi hankkia valmiina taimina.